Εγκατάσταση νέων οικογενειών σε χωριό της Ευρυτανίας για να μη κλείσει το σχολείο.

 Πολύτεκνες ήταν οι πρώτες δυο οικογένειες που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία του ιερέα και της δασκάλας που ανέλαβαν δράση για να παραμείνει «ζωντανό» το χωριό και να μη κλείσουν τα σχολεία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί τους.


«ΖΗΤOYΝΤΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ» έγραφε η αγγελία που δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου. Κάτι σαν το…ζητείται ελπίδα(!) και τελικά βρέθηκε. Στο μακρινό χωριό της Ευρυτανίας, στη Φουρνά, που αναζητούσαν το στήριγμα εκείνο που θα τους εξασφάλιζε ανοιχτά σχολεία, η ανταπόκριση ήρθε μέσα από μια πολύτεκνη οικογένεια με 6 παιδιά. Μαθητές που στέκονται όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που εξασφάλισε το Flash.gr, μπροστά από τον ιερέα που τους ευλογεί με τον αγιασμό για την έναρξη του νέου σχολικού έτους…Η Διευθύντρια και δασκάλα του δημοτικού σχολείου Παναγιώτα Διαμαντή, με την οποία συνομιλήσαμε, δηλώνει αισιόδοξη και χαρούμενη…

«Πέρυσι είχαμε 3 μαθητές. Είχε αποφοιτήσει ο ένας, πήγε στο γυμνάσιο και θα ήμασταν δύο. Με την καινούρια οικογένεια, τώρα είμαστε πέντε. Η οικογένεια αυτή ήρθε το Σάββατο, έτσι ώστε τα παιδιά να προλάβουν να είναι στον αγιασμό και αναμένουμε τώρα την επόμενη οικογένεια με 4 παιδάκια, καθώς και 2 - 3 ακόμη οικογένειες που περιμένουμε να λυθούν κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα για να μπορέσουν να μετακομίσουν».

-Συνεπώς υπήρχε ανταπόκριση στο κάλεσμα;

Ο κόσμος αγκάλιασε τη δράση, όχι απλά ανταποκρίθηκε. Ήταν θεαματική η ανταπόκριση. Δεχτήκαμε πάνω από χίλιες κλήσεις. Δημιουργήσαμε μια λίστα με σχεδόν 100 οικογένειες που ενδιαφέρονται να έρθουν και στη συνέχεια, κατά περίπτωση, κάνουμε τις συζητήσεις προκειμένου να δούμε με βάση τα κοινωνικά κριτήρια ποιες οικογένειες μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Διότι μακάρι να είχαμε 100 σπίτια. Μακάρι να παρέχονταν αυτά τα σπίτια να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε όλες τις οικογένειες.»

Ο ιερέας του χωριού, πατέρας Κωνσταντίνος Ντούσικος, η δασκάλα του δημοτικού σχολείου και ο κάτοικος Κωνσταντίνος Μπούργος -μια χούφτα άνθρωποι- έγιναν ομάδα και βρήκαν τον τρόπο ν’ αντιδράσουν στον «εφιάλτη» του λουκέτου που έβλεπαν να έρχεται και για το δικό τους σχολείο. Θα ήταν ένα ακόμη, ανάμεσα στη μακρά λίστα με τις 152 σχολικές μονάδες που δημοσίευσε σε ΦΕΚ το υπουργείο Παιδείας και οι οποίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης μαθητών. Η αγγελία που στην αρχή αναρτήθηκε σε δύο κλειστές ομάδες γυναικών και η οποία οδήγησε σ’ ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων, με πάνω από 10.000 κοινοποιήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά…


«Σε χωριό της Ευρυτανίας αναζητούν μία (ή και περισσότερες ίσως) οικογένειες με παιδιά που να θέλουν να μετακομίσουν στο χωριό και να γράψουν τα παιδάκια τους στα σχολεία. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Aπέχει 40 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΙΤΙ και ΔΟΥΛΕΙΑ (τουλάχιστον για τον σύζυγο) και εννοείται βοήθεια με τα πρώτα έξοδα από όλο το χωριό!»


Κι αυτό που υποσχέθηκαν, αυτό πράττουν. Η δράση που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Καρπενησίου.

Πολύτεκνες ήταν οι πρώτες δυο οικογένειες που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία του ιερέα και της δασκάλας που ανέλαβαν δράση για να παραμείνει «ζωντανό» το χωριό και να μη κλείσουν τα σχολεία. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί τους.

-Άρα δεν μιλάμε μόνο για μια οικογένεια. Υπάρχει συνέχεια στο κάλεσμα αυτό…


«Υπάρχει συνέχεια και αυτό είναι το πολύ ενθαρρυντικό. Ότι ξεκινώντας στην αρχή την προσπάθεια αυτή, δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλη ανταπόκριση, αλλά δεν περιμέναμε επίσης και σε καμία περίπτωση τόσο μεγάλη υποστήριξη και βοήθεια. Και πέραν από το δήμο και την περιφέρεια που είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις και ανοιχτή επικοινωνία για να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν -γιατί είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την αρωγή τους- έχουμε και πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια από χορηγούς, εθελοντές, που παρέχουν είδη, που προτίθενται να καλύψουν βασικά μηνιαία έξοδα της οικογένειας, που παρέχουν κάποιοι ακόμη και σπίτια, θέσεις εργασίας, αλλά και τις υπηρεσίες τους. Έχουμε δύο φροντιστήρια των Αθηνών, που θα παρέχουν online δωρεάν μαθήματα αγγλικών στους μαθητές του χωριού, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν και τα πτυχία τους. Διότι ξέρετε εδώ είναι πολύ διαφορετική η ζωή. Δεν υπάρχουν φροντιστήρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οικογένεια που δεν κατάγεται από την Ευρυτανία, είχε εγκαταλείψει την Αθήνα και είχε αναζητήσει την τύχη της στη Γερμανία. Εκεί όμως συνάντησε δυσκολίες που την ανάγκασαν να επιστρέψει στην πατρίδα, μας λέει η δασκάλα των νέων μαθητών...


«Είναι πάρα πολύ χαρούμενοι όλοι, διότι και η οικογένεια είχε δοκιμάσει και την τύχη της στο εξωτερικό. Είχαν φύγει από την Αθήνα όπου και ζούσαν μαζί με τα παιδιά τους προκειμένου να βρουν μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία. Ωστόσο όπως φάνηκε, το μεγαλύτερο εισόδημα δεν συνάδει πάντοτε με τις καλύτερες συνθήκες και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες στο εξωτερικό και αναγκάστηκαν να γυρίσουν. Αρχικά γύρισε η μητέρα με τα παιδιά και ο σύζυγος συνέχισε να εργάζεται για κάποιο διάστημα εκεί, προκειμένου να προσφέρει τα προς το ζην σε μια τέτοια υπερ-πολύτεκνη οικογένεια. Τελικά, όπως μας αναφέρουν και οι ίδιοι, ήταν ένα δώρο πραγματικά της Παναγίας, γιατί η κοινοποίηση αυτή έγινε 14 Αυγούστου, παραμονή της Παναγίας και ήδη εκείνη την ημέρα τον Δεκαπενταύγουστο είχε βρεθεί η οικογένεια αυτή η οποία και τελικά ήρθε.»


«Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, μπορεί να νοικιάσει σπίτι με 200-300 ευρώ στο χωριό μας»

Την ώρα που η στεγαστική κρίση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, η γραφική γωνιά της Φουρνάς, προσφέρει καταφύγιο και ελπίδα, μας λέει ο κάτοικος της περιοχής Κωνσταντίνος Μπούργος, που αρνείται να εγκαταλείψει τον τόπο του…


«Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Όχι μόνο για φιλοξενία, υπήρχε και ανταπόκριση από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να έρθουν να ενοικιάσουν στη Φουρνά. Να ζήσουν στη Φουρνά, να επενδύσουν εδώ, ν’ ανοίξουν μαγαζί, ν’ ασχοληθούν με κάτι. Ψάχνεται ο κόσμος.


Εγώ σπουδάζω δύο παιδιά στην Αθήνα και αυτό που τραβάμε με τα ενοίκια, αυτό που συμβαίνει, δεν μπορώ να το περιγράψω. Αντιθέτως, στη Φουρνά με 200€ μπορείς να βρεις ένα σπίτι αξιόλογο να μείνεις. Πιστεύω ότι μια τετραμελής ή ακόμα και εξαμελής οικογένεια με 4 παιδιά, πιστεύω ότι μπορεί να βρει σπίτι από 200 έως 300€.»


Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα παιδικά γέλια των μαθητών, έπαψαν σιγά σιγά ν’ ακούγονται στο χωριό. Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας που εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απαιτούν λύση, αλλά και η ανάγκη εύρεσης εργασίας, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους κατοίκους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη μακριά από τον τόπο τους…


«Εγώ γεννήθηκα στη Φουρνά και ζω και μεγαλώνω την οικογένειά μου στο Καρπενήσι, δίπλα στη Φουρνά, εδώ στην πρωτεύουσα του νομού. Όταν φοιτούσα εγώ στο σχολείο, πηγαίναμε με 2 λεωφορεία εκδρομή. Την δεκαετία του ‘80 ήταν πάνω από εκατό παιδιά στα σχολεία μας. Υπήρχε εργοστάσιο ξυλείας, υπήρχε ΙΚΑ, υπήρχε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΠΙΚΠΑ τα πάντα! Ταχυδρομικό ταμιευτήριο αστυνομία, δικαστήρια… Ήταν ένα χωριό ζωντανό.

-Άρα μπροστά στα μάτια σας είδατε να φθίνει αυτή η κατάσταση;


Ναι και μακάρι να ήταν μόνον η Φουρνά, αλλά το βλέπω παντού. Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ειδικά ο νομός Ευρυτανίας, είναι ο γηραιότερος νόμος στην Ευρώπη. Είμαστε από τους νομούς με τη μεγαλύτερη πτώση στην απογραφή. Και επειδή η κεντρική πολιτική δεν κάνει κάτι, προσπαθούμε οι ιδιώτες, προσπαθεί ο πάπας, ο δεσπότης, η δασκάλα, οι ανώνυμοι, να προσφέρουν και να κάνουν ότι μπορούν γι' αυτό το χωριό.»


Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες ακόμη, μας λένε. Όλη αυτή η δράση είναι στα πρώτα της βήματα. Η βοήθεια των χορηγών, των ανθρώπων που μπορεί να θέλουν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, είναι ευπρόσδεκτη. Από το να δώσουν ένα έπιπλο που τους περισσεύει, τονίζει η κυρία Διαμαντή, ένα τρόφιμο, να καλύψουν για παράδειγμα τη θέρμανση της οικογένειας. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει είτε με τη Μητρόπολη, είτε με τους ανθρώπους που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.


Πηγή: flash.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr