Στ. Γκίκας: Πειραματικές μονάδες αφαλάτωσης με ανεμογεννήτριες στα Διαπόντια Νησιά.



Το θέμα της λειψυδρίας θα είναι το αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Στέφανος Γκίκας με τους Δημάρχους της Κέρκυρας αυτό το Σαββατοκύριακο. Μαζί του θα έρθει στην Κέρκυρα και ο ΓΓ Νησιωτικής πολιτικής κος Κουτουλάκης.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είπε ότι "στόχος τους θα είναι η κατασκευή μικρών έργων άμεσης απόδοσης σε ένα από τα Διαπόντια Νησιά, όπως οι μονάδες αφαλάτωσης οι οποίες όμως είναι ενεργοβόρες και για το λόγο αυτό το Υπουργείο του σκοπεύει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταικά δίπλα στην αφαλάτωση ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομες”. Ήδη το πείραμα έγινε στο Φαρμακονήσι όπου πάντα υπήρχε πρόβλημα με το νερό και η ανεμογεννήτρια που συμπλήρωσε τη μονάδα αφαλάτωσης απέδωσε, δήλωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ανάλογες πειραματικές κινήσεις θα γίνουν από το Υπουργείου του σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου και ένα του Ιονίου, στα Διαπόντια.


Επίσης θα επισκεφθούν το Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας Β. Χειμαριώτη και τη μονάδα αφαλάτωσης που έχει ήδη τοποθετηθεί στο λιμάνι της Λευκίμμης καθώς και τη λίμνη Μοσχόπουλου για να δουν από κοντά τα θέματα που προκύπτουν, αν μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης καθαρίζοντας το νερό με ταχυδιυλιστήριο. Θα επισκεφθούν τη Βόρεια Κέρκυρα να δουν επι τόπου τις παρεμβάσεις που έχει ζητήσει ο Δήμαρχος Γ. Μαχειμάρης στην περιοχή της Κασσιώπης. Θα έχουν συνάντηση και με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Σ. Πουλημένο καθώς και με τον Περιφερειάρχη Γ. Τρεπεκλή.

Παράλληλα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής αναζητά πόρους για περισσότερα έργα στα νησιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό το καλοκαίρι και για το λόγο αυτό βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για άντληση πόρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)