Ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι Μαθρακίου και Οθωνών από τη ΛΑ.ΣΥ Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

 


Ερώτηση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/07/2024:

Τα προβλήματα, που κάνουν την ζωή των κατοίκων στο Μαθράκι αβίωτη, δεν έχουν τελειωμό!


Στα τεράστια χρόνια προβλήματα που οι κάτοικοι των Διαποντίων αντιμετωπίζουν (ανεπαρκείς και άθλιες συγκοινωνίες, λιμάνια προβληματικά, υπερβολικά δύσκολος και πανάκριβος εφοδιασμός τους με προμήθειες, υποτυπώδης και ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη, εγκαταλελειμμένα – όπου υπάρχουν— ελικοδρόμια, υποτυπώδης ύδρευση και παντελής έλλειψη αποχέτευσης, τρισάθλιο οδικό δίκτυο, υποτυπώδης ηλεκτροφωτισμός, παντελής έλλειψη πυρασφάλειας και ζωνών πυροπροστασίας, προβληματική αποκομιδή στερεών αποβλήτων κ.ά.) κάθε χρόνο προστίθενται και νέα. ΄Ετσι σε όλα αυτά τα προβλήματα έχουν προστεθεί, τελευταία:

α) Προβλήματα σχετιζόμενα με την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα τεράστιο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη θαλάσια περιοχή ανάμεσα στα τρία νησιά.

β) Προβλήματα από την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στη θαλάσια περιοχή των Διαποντίων όπως π.χ. πιθανοί κίνδυνοι από τις σεισμικές έρευνες ( ήδη δεκάδες ζηφιοί υπήρξαν οι πρώτες παράπλευρες απώλειες των ερευνών αυτών), σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης του περιβάλλοντος και στο στάδιο των ερευνών αλλά κύρια στο στάδιο της εξόρυξης εφόσον οι έρευνες ευοδωθούν.

γ)Προβλήματα από τους υπαρκτούς κινδύνους από τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ όταν δεν μπορούσαν να τις ρίξουν στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία τις άδειαζαν στη θαλάσσια περιοχή των Οθωνών.

δ)Τέλος προβλήματα δημιουργούνται και με τη μειωμένη επήρεια (30%) που η Ελληνική κυβέρνηση κακώς αποδέχτηκε στη συμφωνία που υπογράφτηκε με την Ιταλία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη τεράστια προβλήματα και ανυπέρβλητες, δυσκολίες δημιούργησαν στους κατοίκους των Διαποντίων, οι νόμοι για τους Δασικούς Χάρτες αφού αυτοί μετέτρεψαν σε δασικές εκτάσεις το 80-90% της συνολικής έκτασης των νησιών τους!

Ειδικά, τώρα, το Μαθράκι αντιμετωπίζει επιπλέον και τα δικά του ιδιαίτερα προβλήματα:

1. Το « λιμάνι» : Μια ιδιαίτερη αλλά χαρακτηριστική περίπτωση των προβλημάτων αυτών και πως οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, τα αντιμετωπίζουν «ελαφρά τη καρδία», είναι το παράδειγμα του «λιμανιού» στο Μαθράκι. Το «λιμάνι» αυτό, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει σαν αλιευτικό καταφύγιο με πολύ μικρή χωρητικότητα. Μικρή χωρητικότητα που σχεδόν κάθε χρόνο, όμως, ελαχιστοποιείται μέχρι εξαφάνισης, αφού με τις πρώτες τρικυμίες του χειμώνα , κυριολεκτικά «μπαζώνεται» από εκατοντάδες τόνους φύκια που τα κύματα στοιβάζουν μέσα σε αυτό (Φωτογραφία 1).

Τα φύκια αυτά, όπως είναι φυσικό, σήπονται, αναδύουν οσμές έντονα δυσάρεστες που γίνονται αντιληπτές σε όλο το νησί, αλλά αποτελούν και εστίες κουνουπιών και άλλων εντόμων. Στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των κατοίκων αυτοί παραπέμπονται από τον ΄Αννα στον Καϊάφα. Η ΠΙΝ στο Δήμο, ο Δήμος στον ΟΛΚΕ και ο ΟΛΚΕ στη Κυβέρνηση και τανάπαλιν. Στη καλύτερη περίπτωση παίρνουν υποσχέσεις για οριστικές λύσεις αλλά οι λύσεις που δίνονται μέχρι τώρα είναι πρόχειρες, προσωρινές και εμβαλωματικές. Κάθε 2-3 χρόνια γίνεται ένας πρόχειρος καθαρισμός του λιμανιού που βέβαια κρατάει λίγους μήνες μέχρι να ξαναμπαζωθεί ….και πάλι ξανά από την αρχή!

Φέτος έγιναν κάποιες κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημοπράτηση του λιμανιού. Επειδή όμως όποιος έχει καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι εμείς ζητάμε πλήρη ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση, σχέδια της επέκτασης, χρονοδιαγράμματα κλπ.

2. Ηλεκτροδότηση : Είναι γνωστό πως το Μαθράκι, σε αντίθεση με τα άλλα 2 νησιά, ηλεκτροδοτείται από την Κέρκυρα με υποβρύχιο καλώδιο. Πριν ένα μήνα περίπου λόγω «βλάβης» του καλωδίου αυτού, το Μαθράκι έμεινε για μερικές μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Λίγες μέρες, ικανές όμως να αναγκάσουν κατοίκους να πετάξουν δεκάδες κιλά ευαίσθητα τρόφιμα που χρειάζονταν για να διατηρηθούν ψυγεία και καταψύκτες. Μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη η ΔΕΗ έστειλε γεννήτριες στο νησί για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι, όμως, να έρθουν και να εγκατασταθούν στο νησί οι γεννήτριες πέρασε πολύτιμος χρόνος. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν υπάρχουν εφεδρικές γεννήτριες στο νησί για την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων καταστάσεων.

3. Αφαλάτωση : Η υδροδότηση του νησιού ήταν πλημμελής γιατί οι γεωτρήσεις στη περιοχή « Ποτάμι» του νησιού δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες του νησιού. Όταν πριν μερικά χρόνια αποφασίσθηκε να εγκατασταθεί αφαλάτωση σαν λύση που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας οριστικά, οι κάτοικοι είδαν την λύση αυτή σαν « Μάννα εξ ουρανού». Πολύ σύντομα, όμως, οι προσδοκίες τους διεψεύσθησαν. Συνεχείς βλάβες στο εργοστάσιο αφαλάτωσης που οδηγούσαν σε πολύωρες ή και πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης ( η τελευταία μάλιστα διακοπή κράτησε πάνω από 15 μέρες).έκανε τους πάντες να πιστεύουν πως «…κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της Δανιμαρκίας…». Επειδή όμως εμείς δεν είμαστε ειδικοί σας ζητάμε σαν Δημοτική Αρχή να επιβεβαιώσετε ¨η να διαψεύσετε τα εξής που οι κάτοικοι καταμαρτυρούν στην Εταιρεία που εγκατάστησε την αφαλάτωση :

1. Ο σωλήνας που αναρροφά το θαλασσινό νερό τοποθετήθηκε απευθείας στη θάλασσα με αποτέλεσμα κάθε τόσο να βουλώνει από φύκια και άλλα φερτά υλικά. Έτσι έπρεπε να γίνει ή θα έπρεπε να γίνει πρώτα γεώτρηση δίπλα στη θάλασσα και ο σωλήνας αναρρόφησης να τοποθετηθεί μέσα στη γεώτρηση ούτως ώστε να αναρροφά θαλασσινό νερό, κεκαθαρμένο, όμως, από φύκια και φερτά υλικά. Κι αν αυτό είναι το σωστό , ποιοι έχουν την ευθύνη που δεν έγινε έτσι;

2.Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη εταιρεία πληρώνεται για τη μηνιαία συντήρηση της όλης εγκατάστασης με ένα σεβαστό ποσό αλλά ελάχιστες φορές παρουσιάστηκε εκπρόσωπος της για να κάνει τη συντήρηση αυτή;

Για όλα τα ερωτήματα που διατυπώνονται στο κείμενο και αφορούν το λιμάνι, την ηλεκτροδότηση του νησιού και την προβληματική λειτουργία της αφαλάτωσης καλούνται ο κύριος Δήμαρχος και οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι να απαντήσουν.


👉 Ακολουθήστε τα Διαπόντια Νησιά στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Απογραφή 2021: Πρώτοι οι Οθωνοί σε πληθυσμό. 14% λιγότεροι κάτοικοι στα Διαπόντια. (αναλυτικά στοιχεία)