Πλαφόν στα Airbnb της Κέρκυρας. Εκτός τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην Κέρκυρα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, βάσει του «Νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό», το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.  


Ουσιαστικά με το νομοσχέδιο μπαίνει «κόφτης» στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, σε 13 από τις 16 Δημοτικές Ενότητες της ΠΕ Κέρκυρας, καθώς προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό «των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων σε συνάρτηση με τις κλίνες των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα, βάσει του νέου χωροταξικού, οι περιοχές στις οποίες κατηγοριοποιείται ο εθνικός χώρος με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι οι εξής: (Α) Περιοχές ελέγχου, (Β) Ανεπτυγμένες περιοχές, (Γ) Αναπτυσσόμενες περιοχές, (Δ) Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και (E) Μη ανεπτυγμένες περιοχές.


Οι 13 Δημοτικές Ενότητες

Στις περιοχές ελέγχου, δηλαδή στις υπεραναπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά περιοχές, όπου προβλέπεται η ισχύς του μέτρου, συμπεριλαμβάνεται η Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, ενώ «κόφτης» προβλέπεται και σε όσες έχουν καταταχθεί στις ανεπτυγμένες περιοχές, ήτοι στις ΔΕ Αγίου Γεωργίου, Αχιλλείων, Εσπερίων, Θιναλίου, Κασσωπαίων, Κορισσίων, Λευκιμμαίων, Μελιτειέων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων, Φαιάκων και Παξών.


Το μέτρο αυτό δεν προβλέπεται ωστόσο για τα Διαπόντια Νησιά με βάση την κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου. Ειδικότερα η ΔΕ Ερείκουσα κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες περιοχές, η ΔΕ Οθωνών στις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και η ΔΕ Μαθρακίου στις μη αναπτυγμένες περιοχές. Μάλιστα βάσει του χωροταξικού, τόσο στους Οθωνούς όσο και στην Ερείκουσα επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3,4 και 5 αστέρων, ρύθμιση που ισχύει και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.

Για τις μη αναπτυγμένες περιοχές, στην περίπτωση δηλαδή του Μαθρακίου, οι κατευθύνσεις εστιάζουν στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικών τουριστικών υποδομών, στη μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες και στην αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα ή και με νέες μεγαλύτερου μεγέθους επενδύσεις με κίνητρα είτε προς τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε προς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Για τις μη ανεπτυγμένες περιοχές συστήνεται επίσης η παροχή κινήτρων από τα εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, όπως ευνοϊκότεροι όροι δόμησης.

Για τις κορεσμένες περιοχές και τις αναπτυγμένες περιοχές προβλέπεται μεταξύ άλλων η εκπόνηση μελετών εκτίμησης τουριστικής φέρουσας ικανότητας όπως και η θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, με σκοπό να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.


«Μουδιασμένη» η σεζόν στα Airbnb


Επίσης μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου, στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, συστήνεται ο περιορισμός της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων/χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα (ιδίως βιομηχανικές/βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, κτίρια και γήπεδα αποθήκευσης, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις). Παράλληλα στις περιοχές της κατηγορίας Α όπου ανήκει η ΔΕ Κερκυραίων, το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδό για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων αυξάνεται σε 16 στρέμματα, ενώ για τη κατηγορία Β στα 12 στρέμματα. Και στις δυο αυτές κατηγορίες επιτρέπεται η κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων, το ίδιο και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος.


Σε όλο το νησί, τα καταλύματα τύπου Airbnb ανέρχονται στα 7.152, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαβράνο, property manager της εταιρίας Life Villas που δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα. Ωστόσο η φετινή σεζόν στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι «μουδιασμένη». Αν και ο Απρίλης είχε ένα δυναμικό «μπάσιμο», ωστόσο το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου δεν κύλησε και τόσο καλά. Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Λαβράνος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρούνται οι ίδιες πληρότητες, ενώ ο ισχυρός ανταγωνισμός λόγω της πληθώρας ακινήτων μεσαίας κατηγορίας λειτουργεί αποτρεπτικά στο να γεμίσουν όλα.

Σταθερή βέβαια παραμένει η ζήτηση για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης πάνω στη θάλασσα ή μέσα στην παλιά πόλη αν και δεν έλειψαν και οι προσφορές για να γεμίσουν όλες οι ημέρες. Ακίνητα ωστόσο που είναι παραμέσα έχουν δυσκολία στις κρατήσεις και ιδίως της μεσαίας κατηγορίας, όπου υπάρχει πλήθος επιλογών. Αντίθετα τα luxury καταλύματα και τα πιο οικονομικά «γεμίζουν» ευκολότερα. Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι πληρότητες βρίσκονται στο 85%-90%. Ωστόσο όπως διευκρινίζει ο κ. Λαβράνος, οι πληρότητες αυτές υπάρχουν πάντα την περίοδο αυτή και δεν προκαλούν έκπληξη.

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr