Υπεράκτια αιολικά πάρκα: Φέρνουν γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νησιών.



Δωρεάν ρεύμα σε μικρά νησιά, αλλά και γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακών καταναλωτών που ζουν κοντά στις περιοχές όπου θα λειτουργήσουν θαλάσσια αιολικά πάρκα θα φέρουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να αναθέσει ειδική μελέτη η οποία θα προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος των ποσών που θα δικαιούνται οι κάτοικοι σε περιοχές της ανατολικής Κρήτης, της Ρόδου, της Εύβοια και του Πατραϊκού Κόλπου, στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου και στα Διαπόντια νησιά που αποτελούν, σε πρώτη φάση, τις επιλέξιμες ζώνες ανάπτυξης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

GMG

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του στο FORUM του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει «τρομακτική αξία που θα επιτρέψει πάρα πολύ μεγάλα τοπικά ανταποδοτικά οφέλη».

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο ίδιος, «θα προέτρεπα να μην σπεύδουν να προκαλέσουν φόβο στην τοπική κοινωνία (σ.σ. ήδη έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις στην Κρήτη), διότι θα το μετανιώσουν όταν θα δουν το ύψος των ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες». Σύμφωνα με τον υπουργό ετοιμάζεται νέο πλαίσιο για τα ανταποδοτικά οφέλη που θα απολαμβάνουν οι τοπικές κοινωνίες.

Mechanical Solutions

Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ θα «πατά» πάνω στα όσα προβλέπονται σήμερα για τα νοικοκυριά σε περιοχές όπου αναπτύσσονται χερσαία έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ως γνωστόν από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φωτοβολταϊκά σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό που συγκεντρώνεται αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές της περιοχής μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το υπόλοιπο στους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης.

Οι μελέτες

Ωστόσο, στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, η παραγόμενη ενέργεια είναι τεράστια, οπότε και τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι εξίσου μεγάλα. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, « ένα θαλάσσιο αιολικό πάρκο του 1 GW (γιγαβάτ) μπορεί να παράγει έως και 3,5 TWh (τεραβατώρες) τον χρόνο, οπότε εάν μιλάμε για αντισταθμιστικά 3% επί της τιμής πώλησης της ενέργειας μιλάμε για κονδύλια που μπορεί να ξεπερνούν και το συνολικό ποσό όλων των λογαριασμών ρεύματος ενός μικρού νησιού».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι προτιμότερο να παρέχεις δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους ενός μικρού νησιού, ωστόσο σε μεγάλα νησιά, όπως στην Κρήτη είναι αδύνατο, οπότε πιθανότατα θα ωφεληθούν μόνο οι περιοχές της Ανατολικής Κρήτης, όπου έχει χωροθετηθεί περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων». Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα πρέπει να προηγηθεί σχετική μελέτη, πριν προχωρήσει το ΥΠΕΝ στο νέο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Εθνικός στόχος

Η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, αποτελούν έναν μεγάλο εθνικό στόχο. «Η Ελλάδα έχει το καλύτερο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο, με τον χρόνο λειτουργίας τους να ξεπερνά το 50%. Αυτό είναι ένας εθνικός θησαυρός που πρέπει να αξιοποιηθεί και έχει τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγόμενης ενέργειας. Γιατί είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές, δεν επηρεάζει το έδαφος, πρόκειται ουσιαστικά για ένα καράβι, αγκυροβολημένο, με μια ανεμογεννήτρια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, όπως ανέφερε, είναι πως θα αναπτυχθεί εφοδιαστική αλυσίδα για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, «έτσι ώστε αυτές οι τεράστιες επενδύσεις _ των 30 και 40 δισ. ευρώ _ να παραχθούν κατά ένα ποσοστό πάνω από 50% – 60% στην Ελλάδα». Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η ανάπτυξή τους θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει πολλές δυνατότητες υψηλά αμειβόμενης απασχόλησης. Και κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης: «Είναι σημαντικό να πούμε αυτή τη φορά την ιστορία σωστά από την αρχή. Γιατί την ιστορία των χερσαίων αιολικών πάρκων δεν την είπαμε καλά. Ο κόσμος δεν την κατάλαβε καλά και τα δαιμονοποιεί».


Πηγή: cna.gr


Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr