Αέριο: Κέρκυρα και Διαπόντια μπαίνουν στο… “μάτι του κυκλώνα”!
Με το πετρέλαιο ως δεύτερο στόχο και την κυριαρχία του αερίου, τα θαλάσσια οικόπεδα με επίκεντρο Μαθράκι, Οθωνούς και Ερείκουσα το πρώτο και δυτικά της Κέρκυρας και των Παξών το δεύτερο, θεωρούνται από κυβέρνηση και μελετητές τα πιο ελπιδοφόρα. “Τρομάζει” η ενδεχόμενη αλλαγή του στάτους της ενεργειακής αξίας της περιοχής μας, καθώς εκτός από έσοδα για το κράτος μπορεί να φέρει μαζί και αρκετούς κινδύνους...
Ξαναμπαίνουν στο… “μάτι” του πετρελαίου, με την πρόσθετη έρευνα και για φυσικό αέριο, Κέρκυρα, Διαπόντια και Παξοί, με τα δύο από τα τρία “οικόπεδα” ερευνών να εκτείνονται στην περιοχή του Βορείου Ιονίου με ό,τι σημαίνει αυτό…
Μετά από μία περίοδο ύφεσης όσον αφορά τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πλέον με απόφαση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ο οποίος προχώρησε σήμερα στις σχετικές ανακοινώσεις, δόθηκε το “πράσινο φως” για την επιτάχυνση με το φυσικό αέριο πλέον να αποτελεί το νέο διακαή πόθο, μετά τη δεκαετία που είχε επικρατήσει η αναζήτηση για πετρέλαιο.
Στόχος, η αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων έως το τέλος του 2023.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες για εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Το μεγαλύτερο δυνητικό κοίτασμα εντοπίζεται στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η δομή Τάλως, κρύβει φυσικό αέριο 10 τρισ. κυβικών ποδιών ή 280 δισ. κυβικών μέτρων και το μέγεθος του κοιτάσματος είναι όσο εκείνο του Ταμάρ στο Ισραήλ και διπλάσιο από εκείνο της Αφροδίτης στην Κύπρο.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι τα Διαπόντια βρίσκονται ολόκληρα ως νησιά στο κέντρο της θαλάσσιας ζώνης εξόρυξης.
Σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κέρκυρας έως το Μάρτιο
Τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο που μας πέρασε, τα ΕΛΠΕ διενήργησαν σεισμικές καταγραφές στο Βόρειο Ιόνιο σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο. Άλλωστε, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο Ιόνιο Πέλαγος και, κυρίως, στη δική μας περιοχή, από τη Λευκάδα μέχρι τα Διαπόντια (η άλλη περιοχή είναι τα Δυτικά Νοτιοδυτικά της Κρήτης), με τις εταιρίες να έχουν εγκαταλείψει μερικώς ή ολικώς τα Ιωάννινα, τη ΒΔ Πελοπόννησο και το οικόπεδο σε Άρτα – Πρέβεζα ενώ η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Energean θέλει να παραχωρήσει αλλού και την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.
Εγκατέλειψε η Repsol
Ο χάρτης των ελληνικών ερευνών έχει πλέον μόνο 4 ενεργούς επενδυτές: τις ελληνικές εταιρίες ΕΛΠΕ και Energean, τη γαλλική TotalEnergies και την αμερικανική Exxon Mobil. Η ισπανική Repsol, η οποία συμμετείχε σε τρία έργα έρευνας (στο Ιόνιο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή Ιωαννίνων) εγκατέλειψε πλήρως τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα καθώς το Δεκέμβριο αποχώρησε και από την κοινοπραξία με την ΕΛΠΕ στην περιοχή του Ιονίου, όπου είχε το 50% και τη διαχείριση. Οι έρευνες πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας γίνονται αποκλειστικά από τα ΕΛΠΕ και την Energean.
ΙΕΝΕ: Αξιόλογες ποσότητες
Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) που δόθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη δημοσιότητα, για τα δύο θαλάσσια “οικόπεδα” που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της Κέρκυρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ) φέρονται να υπάρχουν αξιόλογες ποσότητες φυσικού αερίου, ωστόσο, η αποσαφήνιση της γεωλογικής εικόνας προϋποθέτει περαιτέρω γεωφυσικές έρευνες, κάτι που τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν ήδη να πραγματοποιούν με την εκτέλεση των σεισμικών καταγραφών.
Η Έκθεση του ΙΕΝΕ θα παρουσιαστεί επίσημα σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.
Μητσοτάκης: Αλλαγή στάσης λόγω… Ουκρανίας
Ο Κ. Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη το πρωί στην έδρα της ΕΔΕΥ, ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου: “Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης».
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής: «Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας».
Το τυρί (έσοδα) και η… φάκα (κίνδυνοι)
Ωστόσο, τα κοιτάσματα δεν έρχονται μόνα: φέρνουν μαζί τους υπαρκτους περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και -κυρίως- γεωπολιτικούς κινδύνους.
- Το κομμάτι των περιβαλλοντικών κινδύνων είναι παραδεκτό ακόμα και από τις μελέτες των αρμόδιων φορέων, αν και υπογραμμίζεται παντού ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα φέρει περιβαλλοντικές επιβρύνσεις και κινδύνους και πως οι έρευνες και στη συνέχεια οι εξορύξεις, (θα) γίνονται με μεγάλη αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων ώστε να εξαλειφθούν σχεδόν στο σύνολό τους ο όποιος κίνδυνος και η όποια ανησυχία.
- Όσον αφορά τους αναπτυξιακούς, εκφράζονται ισχυροί φόβοι στις περιοχές των ακτών του Ιονίου Πελάγους ότι η εντατική εξόρυξη υδρογονανθράκων θα έρθει να ανταγωνιστεί και, ίσως σε μερικές περιπτώσεις, να εκτοπίσει τις υπάρχουσες κύριες δραστηριότητες όπως τον τουρισμό, την ώρα που τα οφέλη δεν διαχέονται στις τοπικές κοινωνίες αλλά πηγαίνουν κεντρικά…
- Όσον αφορά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, όλες οι μεγάλες κρίσεις και πόλεμοι των τελευταίων δεκαετιών έγιναν με επίκεντρο το πετρέλαιο και τους αγωγούς του: Περσικός κόλπος (κοιτάσματα), Γιουγκοσλαβία και Βαλκάνια (αγωγοί), Συρία (αγωγοί)… Σύμφωνα με αναλυτές, ακόμα και η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει ως βασικό μοχλό τον έλεγχο αγωγών και κοιτασμάτων και την ενεργειακή διελκυστίνδα μεταξύ των υπό διαμόρφωση νέων διεθνών παικτών και σχέσεων…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου