Οθωνοί: Ο ρόλος του νέου στρατιωτικού φυλακίου.

 Λίγους μήνες μετά την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, με την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, οι Ένοπλες Δυνάμεις εγκαινίασαν στις αρχές Αυγούστου τη λειτουργία ενός στρατιωτικού φυλακίου στο δυτικότερο άκρο της χώρας, στο νησάκι των Οθωνών.



Ο σχεδιασμός των επιτελών ήταν η αύξηση της ελληνικής κυριαρχίας να συνοδευτεί από αποτελεσματική και συνεχή επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής και μάλιστα από ένα σημείο, δηλαδή από τα Διαπόντια ακριτικά νησιά, όπου ο Ελληνικός Στρατός δεν είχε καθόλου παρουσία μέχρι πρότινος.

Από το περασμένο φθινόπωρο, όπως πρώτα «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν γράψει, η στρατιωτική ηγεσία έτρεχε τις διαδικασίες για δημιουργία φυλακίου στους Οθωνούς μετά και την ίδρυση και λειτουργία φυλακίου στη Γαύδο, το καλοκαίρι του 2020 στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας.

Στόχος ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν ισχυρή παρουσία σε όλα τα νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της επικράτειας. Γι’ αυτό και η διαδικασία εύρεσης χώρου για τη στέγαση του φυλακίου στους Οθωνούς είχε ξεκινήσει άμεσα και ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αναζητούσε σε συνεργασία με το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ τον καταλληλότερο χώρο.

Τελικά στις αρχές του καλοκαιριού το κτίριο βρέθηκε και στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Στρατιωτικού Επιτηρητικού Φυλακίου Οθωνών παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Η είδηση ήταν σημαντική για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας αλλά εκείνες τις μέρες πέρασε στα ψιλά του ελληνικού Τύπου εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Η σημασία του φυλακίου

Τρία είναι βασικά οφέλη από τη λειτουργία του φυλακίου στους Οθωνούς.

  • Το πρώτο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Στρατός θα έχουν παρουσία πλέον και στο δυτικότερο άκρο της χώρας. Είναι πρόδηλο ότι το φυλάκιο, εκτός από τη δύναμη περίπου 10 ατόμων (όπως συνηθίζεται στα φυλάκια), θα εξοπλιστεί και με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα για αποτελεσματική επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής των Ιονίων Νήσων.
  • Δεύτερο όφελος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν με την επιτήρηση στον αποτελεσματικότερο έλεγχο μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τα δυτικά και βόρεια. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που είναι έκδηλη η ανησυχία και στην Αθήνα για ένα πιθανό ξέσπασμα μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν. Εξάλλου ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα σε περίπτωση αύξησης προσφυγικών ροών ποια περάσματα θα επιλέξουν οι πρόσφυγες. Με λίγα λόγια η ίδρυση του φυλακίου στους Οθωνούς έρχεται σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει οι δυνάμεις μας στα σύνορα να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
  • Τρίτο και εξίσου σημαντικό όφελος είναι ότι η Ελλάδα δείχνει στην πράξη ότι όχι μόνο επεκτείνει την κυριαρχία της – μία επέκταση του εθνικού χώρου που έχει να συμβεί από το 1947 – αλλά προστατεύει εμπράκτως τα σύνορά της, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η λειτουργία ενός φυλακίου σε ακριτική περιοχή όπως είναι αυτή των Διαποντίων Νήσων και των Οθωνών αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας για τους κατοίκους. Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι ζητούσαν τη δημιουργία φυλακίου.

«Η Δημιουργία Στρατιωτικού Φυλακίου αποτελεί αίτημα χρόνων, το οποίο θεωρήσαμε ότι είναι χρέος μας να ικανοποιηθεί. Για τον σκοπό αυτό προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν από την πλευρά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στα εγκαίνια η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου.

Πηγή: https://www.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr