Σαμ Κατέχης: Οπου υπάρχει μούστος, υπάρχω και εγώ.


 Ο Σαμ Κατέχης πριν καν περπατήσει γιόρταζε τον τρύγο πλατσουρίζοντας στα πατητήρια της Ερείκουσας, στα ΒΔ της Κέρκυρας, το νησάκι με την ανεξερεύνητη ομορφιά. Γέννημα και θρέμμα των παραδόσεων, πατούσε τα σταφύλια από τα αμπέλια του παππού του, μέχρι που εκεί γύρω στο 1965 ήρθε με τους γονείς του στη Νέα Υόρκη. Η αδυναμία του για τη θάλασσα, δεν τον εγκατέλειψε και σπούδασε λίγα χρόνια αργότερα στο Hunter College, Ναυτιλιακή Αρχαιολογία, που δεν κατάφερε να συνεχίσει λόγω οικονομικής δυσκολίας. Προσπαθούσε να βοηθήσει τον πατέρα του ως μάνατζερ στα εστιατόρια και παράλληλα έκανε εισαγωγές σε είδη θαλάσσιων σπορ, μέχρι που το 1990 η Pepsi Cola, τον προσέλαβε ως επικεφαλής διαχειριστή των εισαγωγών της με την Αχάια Κλάους στις ΗΠΑ.

Σήμερα έχει τη δική του αναγνωρισμένη εταιρεία εισαγωγών «Stellar Imports», με αποθήκες και στη ΝΥ και στο Λος Αντζελες, ταξιδεύει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, «όπου υπάρχει μούστος και κρασί» και μας διηγείται το χθες και το σήμερα του κρασιού…

Πώς η πανδημία επέδρασε στην κατανάλωση του κρασιού και στην αλυσίδα εξάρτησής του (π.χ. εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.);

Υπο κανονικές συνθήκες η λιανική τιμή πώλησης σε αλυσίδες καταστημάτων για παράδειγμα είναι 60% και 40% η πώληση λιανικής σε εστιατόρια. Οσον αφορά στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το σύνολο είναι 77% λιανική και για αλυσίδες καταστημάτων και 33% οι πωλήσεις λιανικής για τα εστιατόρια. Είχαμε μείωση κατά 67% στις πωλήσεις σε εστιατόρια.

Οσον αφορά τις λιανικές πωλήσεις με τον Covid-19, έχουμε σημειώσει αύξηση 18%.

Μπορείτε να σχολιάσετε τα επίπεδα επισκέψεων στα οινοποιεία, καθώς και πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις σας τώρα με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία;

Η κατανάλωση έχει αυξηθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται, έτσι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί στα μαγαζιά κρασιών και στις αλυσίδες.

Οι επισκέψεις σε οινοποιεία τερματίζονται από το νόμο. Οι πωλήσεις σε ξενοδοχεία είναι στο 8% του norm, ενώ τα εστιατόρια στο 33% του norm.

Η παραγωγή κρασιού για τα έτη 2020, 2021 και 2022 θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο των καλύτερων και premium κρασιών, ενώ τα φθηνά κρασιά θα αυξηθούν.

Ποια είναι η κατανάλωση του ελληνικού κρασιού σήμερα στην αμερικανική αγορά;

Η ελληνική κατανάλωση κρασιού στις ΗΠΑ σήμερα είναι στο 0,00055% της συνολικής κατανάλωσης κρασιού στις ΗΠΑ σε λίτρα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Ποια είναι τα κρασιά, που εσείς προτιμάτε;

Εθνικός Κήρυξ

Προτιμώ τα κρασιά από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, τα οποία συνοδεύουν εξαιρετικά το φαγητό, όπως το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο και το Ασύρτικο. Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ πλούσια σε όλα, από την ωμή τροφή, μέχρι τα βότανα και τα μυρωδικά και τα μπαχάρια της, αλλά και τον τρόπο παρασκευής τους. Χρησιμοποιούμε τηγάνια, πήλινα σκεύη, τον παραδοσιακό φούρνο σε πολλά μέρη και χαμηλή φωτιά που επιτρέπει στην τροφή να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματος. Θέλει χρόνο για να μαγειρέψεις ένα ελληνικό πιάτο.

Το ελληνικό κρασί έχει ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό τραπέζι και είναι σημαντικό, ότι σαν ξεκίνημα ενώνεται με την τροφή από την πρώτη μπουκιά και αυτό είναι μαγευτικό. Τα ελληνικά κρασιά είναι πλασμένα, για να συνοδεύουν φαγητό, είτε αυτό λέγεται μεζές, είτε μια απλή σαλάτα, είτε ψητό κοτόπουλο, είτε στιφάδο. Εχουμε κρασιά για όλους τους τύπους φαγητού, τα οποία ενισχύουν τα αρώματα του φαγητού.

Ποιο σημείο της Ελλάδας κατά τη γνώμη σας, βγάζει τα καλύτερα κρασιά;

Τα μεγάλα κρασιά της Ελλάδας είναι στο Αμύνταιο στη Μακεδονία και στη Γουμένισσα, στο Κιλκίς επάνω στα σύνορα. Όλα τα άλλα είναι πολύ καλά κρασιά, αλλά η καλύτερη ποιότητα είναι μόνο σ' αυτά τα δυο μέρη. Στην Ελλάδα έχουμε δικά μας σταφύλια. Είμαστε πηγή, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί που μπορούμε, γιατί δεν μας γνωρίζουν ακόμα ούτε και οι ίδιοι οι Ελληνες. Η Βόρεια Ελλάδα έχει πολλές χάρες και εξαιρετική κουζίνα.Ο συνεταιρισμός Ιωαννίνων είναι μια από τις καλύτερες τοποθεσίες, που κάνουν αφρώδη κρασιά.

Υπάρχει επαρκής τεχνολογικός εξοπλισμός στα οινοποιεία στην Ελλάδα;

Ασφαλώς. Εχουμε όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά η ζήτηση του καλού κρασιού δεν είναι αρκετή. Δεν ξέρουμε τη γή μας. Υπάρχει ένα αμπέλι στον Ολυμπο στην Πύδνα συγκεκριμένα και εκεί υπάρχει η ρίζα από μια ελληνική ποικιλία, που την έχει πάρει η Ιταλία και την έχει κάνει φημισμένη εδώ και χρόνια. Αυτό το σταφύλι μπορεί να κάνει μοναδικό κρασί, αλλά η εταιρεία που θα το πάρει πρέπει να έχει αρκετά χρήματα, για να μπορεί να το παλαιώσει από 10-20 χρόνια. Το Αλιάνικο, όπως ονομάζεται, υπήρχε, αλλά οι άνθρωποι δεν του έδωσαν σημασία. Πήραν την ποικιλία αυτή οι Ιταλοί στη Βόρεια Ιταλία πριν χρόνια και το καλλιεργούν μέχρι σήμερα, βγάζοντας τα καλύτερα κρασιά, από δικό μας σταφύλι!

Πού οφείλεται αυτή η αδιαφορία;

Εθνικός Κήρυξ

Το μαγικό του γεωργικού προϊόντος είναι ο ήλιος, το μελτέμι, ο αέρας και η γη μας, που τα διαθέτουμε, αλλά δεν έχουμε το ενδιαφέρον και τη μόρφωση του λαού, για να υπάρχει παραγωγή και ζήτηση. Εμείς οι Ελληνες στην Αμερική, αν κάνουμε ένα σούπερ δείπνο, δεν θα αγοράσουμε ένα Αμύνταιο ή Γουμένισσα, αλλά θα πάρουμε ένα Supertaskin, ένα Robert Mondavi, ένα Cabernet η ένα Bordeaux και θα δώσουμε 40 και 50 δολάρια για το μπουκάλι, αλλά δεν θα πάρουμε ελληνικό κρασί, γιατί ούτε καν θελήσαμε να το δοκιμάσουμε.

Ποιο θεωρείται καλό κρασί κατά κοινή ομολογία;

Το καλό κρασί είναι ανάλογα με το άτομο. Δηλαδή τι μπορεί να δεχτεί σαν οξύτητα, τι αντέχει το στομάχι σου, αν η γεύση ταιριάζει με το δείπνο σου και αν είναι λίγο παλαιωμένο, για να σου αφήσει στην επίγευση την έντονη παρουσία του.

Οι Αμερικανοί μπορούν να αξιολογήσουν ένα καλό κρασί;

Οι Αμερικανοί αυτοί που ξέρουν καταλαβαίνουν αμέσως την κατηγορία του κρασιού και αν το περιεχόμενο αξίζει πολύ περισσότερο από αυτό που πληρώνουν .Η Ελλάδα έχει γωνιές, που θα μπορούσαν να βγάζουν εξαιρετικό κρασί. Αυτό δεν θα γίνει στα χρόνια μου στη γη μας, αλλά νομίζω πως θα πάρει και η Ελλάδα τη σειρά της σταδιακά για παραγωγή σε «μεγάλο» κρασί, λάδι και ελιά.

Παίζει ρόλο η μεγάλη ή μικρή οξύτητα;

Δεν χρειάζεται η μεγάλη οξύτητα. Το κόκκινο κρασί «ταπεινώνεται στο βαρέλι» με το καιρό και οι οξύτητες μαλακώνουν. Στο φρέσκο κόκκινο θα βρεις τη μεγαλύτερη οξύτητα, η οποία μπορεί να σε απομακρύνει, αλλά είναι και κάποια σταφύλια, που δεν μπορείς να τα σερβίρεις την ίδια χρονιά, πρέπει να τα αφήσεις καιρό. Η «Νεμέα» έχει το «Αγιωργίτικο», που μπορείς να το πιείς και μερικές μέρες μετά από την εμφιάλωση, γιατί πίνεται φρέσκο. Επίσης, τα κόκκινα κρασιά δεν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί ξυνίζουν. Τα βάζεις πλαγιαστά, ώστε ο φελός να υγραίνεται, να κλείνει ερμητικά, για να μη μπαίνει αέρας.

Πόσο παλιό πρέπει να είναι το κρασί;

Υπάρχουν σταφύλια με υψηλές οξύτητες και με χαμηλές. Πρέπει να ξέρεις τις ποικιλίες. Ενα Cabernet πάνω από 5 χρόνια δεν θα το αγόραζα, εκτός αν είναι από μία πηγή, που έχουν χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τρόπους στην παλαίωση, στην εμφιάλωση και στην αποθήκευση της φιάλης, πριν βγει στην αγορά. Η αποθήκευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να γίνεται σε υπόγεια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη πως θα επηρεάσει το κρασί;

Αναφορικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αντιμετωπίζουμε ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις στον αμπελώνα από τις καιρικές συνθήκες. Η υγρασία και η άρδευση είναι τα συστατικά έναρξης και συντήρησης ενός υγιους αμπελιού. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, έχουμε λιγότερη υγρασία και νερό για τον αμπελώνα και επομένως λιγότερο χυμό για το κρασιά, άρα μελλοντικά υψηλότερες τιμές. Τα premium κόκκινα παλαιωμένα κρασιά μπορεί να αυξηθούν σε επίπεδα τιμών, που δεν μπορεί να διατηρήσει η αγορά ή το κρασί μπορεί να γίνει προϊόν για τους λίγους. Η σωτηρία για όλα τα ζώα, τα δέντρα, τα φυτά και τους ανθρώπους είναι το νερό και το φως του ήλιου, τα οποία διατηρούν τον κύκλο της ζωής. Αν αυτά χάσουν την ισορροπία τους χάνεται και η δική μας.

Πηγή: ekirikas.com

Σχόλια

Δημοφιλέστερα άρθρα

Το "Νησί της Καλυψώς" σύμφωνα με ιστορικούς χάρτες βρίσκεται ΒΔ της Κέρκυρας (φωτογραφίες) diapontia.gr

Οθωνοί - Οτράντο: Δεν τα κατάφερε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος.

Δρομολόγια πλοίων για τα Διαπόντια Νησιά. - diapontia.gr

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας και Διαποντίων Νήσων.

Οθωνοί: Τρικουάζ νερά και 4,5 μήνες καλοκαίρι. Γιατί επιλέγουμε και φέτος να τους επισκεφθούμε.

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες που θα αποτελειώσουν τα Διαπόντια Νησιά.

Νέο άρθρο της Daily Telegraph για τα "ακατοίκητα Διαπόντια Νησιά". - diapontia.gr

Από 1η Μαρτίου ξεκινά το ΒΑΜΟΣ. (Δρομολόγια και τιμές)

Επικοινωνία με τη σελίδα diapontia.gr